Mijn verhaal

Het verhaal achter D’Essentie Koffie – Thee & Meer

Als kind had mijn grootmoeder een koffiewinkel in Antwerpen aan de voetgangers tunnel. Het pand waar nu galerie De Zwarte Panter is.

De geuren zijn altijd blijven hangen samen met de nieuwsgierigheid naar dit heerlijk ruikende product.

Met de jaren raakte ik meer en meer geïnteresseerd en nu is dit uitgegroeid tot een passie voor koffie en thee mee door de reizen die ik naar verschillende landen en culturen heb kunnen maken.

Telkens wanneer ik de gelegenheid had om een koffie of thee plantage te bezoeken heb ik ervan genoten en de verschillen leren kennen. In de verschillende landen heb ik ook geleerd dat verschillende culturen andere smaken en voorkeuren hebben. Dit zowel in de bereidingswijze als de manieren om koffie of thee te drinken. Zo spreekt men in Maleisië van “Kopi Terak” een koffie die op de Arabische wijze gemaakt wordt. Waarbij de fijn gemalen koffie in de koffie pot wordt bereid, en waar men melk en suiker aan toevoegt. Op straat ziet men dan ook mensen die koffie in plastiek zakjes mee nemen en drinken met een rietje, van ‘meeneem koffie’ gesproken?

Door de jaren is het aanbod van kleinhandel en detailhandel in voedingswaren veranderd. De kleine winkels verdwijnen en maken plaats voor grotere supermarkten. Tevens merkte ik als consument dat bepaalde producten verdwenen in de supermarkten. Hoewel de keuze in producten die supermarkten aanbieden lijkt te vergroten, verkleind de variëteit. Zo ook voor koffie en thee. Door het verdwijnen van kleine gespecialiseerde winkels, verkleind de verscheidenheid. Deze verandering heeft mee de keuze voor de winkel bepaald.

D’Essentie wil de klant een keuze geven in het aanbod van koffie en thee. Er bestaat immers nog steeds een grotere variëteit in beide heerlijke dranken dan die de supermarkten aanbieden. Daarnaast willen we klanten de keuze geven om gemalen koffie op maat te kopen, op maat volgens de verschillende manieren van bereiden. Koffie kan ook bereid worden op verschillende manieren andere dan de filter koffie. Zoals French Press en de Bialetti Espresso potjes en het Kona systeem.

Vaak wordt koffie gemengd, waarbij men Arabica met Robusta koffie bonen mengt, meestal om goedkope koffie te maken. Ook hierin willen we een onderscheid maken door Origines naast de zuivere Arabica koffie’s aan te bieden.

Origines zijn koffie’s van één plantage, wat de koffie vaak een unieke smaak en aroma geeft. Vergelijkbaar met wijn waar het klimaat, de bodem, enz het unieke karakter van de wijn of in ons geval de koffie bepaald. De Robusta bonen bevatten meer zuren en meer cafeïne dan de gemiddelde Arabica koffie bonen. Het zelfde principe geldt voor thee, er bestaan hierdoor verschillende zwarte en groene thee, die afhankelijk van de oorsprong hun unieke smaak hebben.

Voor de thee willen we de klant ook een grotere keus aanbieden net zoals bij de koffie. Door verse thee aan te bieden en thee zonder toevoeging van kunstmatige smaken en of suikers. Ook bied D’Essentie Bio thee’s en enkele thee’s met een superieure kwaliteit aan. Waaronder groene thee en Witte thee, voor de liefhebbers met een verfijnde smaak.

D’Essentie is ontstaan (opgericht) met de bedoeling mensen te laten genieten van een goede kwaliteit koffie en thee. En dit door hen te adviseren bij hun keuze in de verschillende smaken en bereidingswijzen. Koffie & Thee is een passie die ik graag deel met alle liefhebbers.

Ronny Van Cam, Zaakvoerder

handtekening